ZPRACOVÁNÍ KÁVY

Jelikož káva je velmi delikátní produkt, musí být zrnka vyňata během několika dní od sklizně. Toto je nutné, aby se zabránilo fermentaci od dužiny a okolních povlaků.

Toto je základní předpoklad, který podmiňuje každou následnou fázi. Skutečně kvalitní, nejlépe ve formě zrn, čerstvé a správné upražení, poskytuje kávě příchuť vhodnou pro ty nejnáročnější chuti. Příliš tmavá zrnka jsou příznakem nadměrného pražení a dávají nápoji hořčí chuť; příliš lesklá a olejnatá zrnka ukazují na nedostatečné pražení, olej na jejich povrchu žlukne, čímž zhoršuje chuť.

Tak jako u směsí, individuální chuť hraje důležitou roli při výběru příměsí více či méně bohatých na odrůdu Arabica a více či méně osílených odrůdou Robusta. Nákup směsi, která byla připravena se zkušenostmi velké firmy, je 50% zárukou úspěchu nápoje. Druhých 50% záleží na správném používání mlýnku na kávu, kávovaru a na pečlivé přípravě. Jakmile je balení otevřeno, káva musí být uložena do hermeticky utěsněné nádoby nebo do vodotěsných plechovek dodávaných výrobci, aby nevyprchala příchuť. Musí být samozřejmě skladována na suchém studeném místě.
Dříve se káva mlela v dřevěných nebo mramorových hmoždířích s paličkou. Později byly na scéně různé druhy klikových a zásuvkových mlýnků na kávu a nakonec máme elektrické mlýnky. Staré mlýnky na kávu používané našimi babičkami jsou považovány za lepší než elektrické mlýnky, protože káva musí být letákolem, kterým zrnka procházejí (nastavitelným pro získání správné zrnitosti) a ne ozdrolená, jak je tomu u různých mlýnků na kávu s elektrickými čepelemi které, mimo jiné, kávu zahřívají, čímž ji dále praží a způsobují ztrátu některé z jejích příchutí.

Dnes si můžete koupit již namletou kávu v krabicích, balíčcích a malých pytlících, ve kterých je její čerstvost zachována na dlouhou dobu; nicméně je dobré vybrat si co nejmenší balení jaké je k dispozici. Jakmile je balení otevřeno, musí být prášková káva uložena do hermeticky uzavřených nádob protože, mimo ztráty chuti, káva je velmi navlhavá a má tendenci absorbovat pach jídla a látek uložených vedle ní. Mletá káva je na trhu k dispozici ve dvou verzích, jedna pro přístroje na výrobu kávy moka a druhá pro přístroje na výrobu kávy espreso.

Kavárny používají rticí automat středně velké zařízení pro mletí a odměřování kávy v malém množství. Kvalita namletí se odvíjí od několika faktorů, jako je rychlost mletí, velikost mlecích kamenů a v neposlední řadě také dílenské zpracování těchto dílů. Tudíž je náchylná na zahřátí mlecího zařízení, teplota je nežádoucí.